Doğu Anadolu Bölgesinin hayvancılık potansiyelinin yüksek olduğunu söyleyen DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, sağladıkları besin değeri yüksek yem bitkisi tohumu desteğiyle bölgede hayvancılığı daha da geliştirmek istediklerini belirtti. Başkan Demir, “Yemdeki değişim ve dönüşümle birlikte hayvancılıkta verimliliği artırmayı amaçlıyoruz.” dedi.
Ağrı’nın Baloluk Köyü’nde, DAP İdaresi tarafından finanse edilerek ekimi yapılan Macar Fiği ile Tritikale yem bitkisinin hasadı için Ağrı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Tarla Günü” etkinliği düzenlendi.
Programa, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin, İl Müdürlüğü personeli ile üreticiler katıldı.
DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir etkinlikte yaptığı konuşmada, Bölgede üretilen kaba yemin yetersiz, kalitesinin ise düşük olduğunu söyledi. Konuşmasında, alternatif kaliteli kaba yem bitkisinin hayvancılıktaki önemine değinen Başkan Demir, uygun şartlar sağlandığında hayvanlarda verimliğin artacağını ifade etti. DAP İdaresi olarak bölgede hayvancılığı geliştirmek ve verimliliği artırmak istediklerini dile getiren Demir, şunları kaydetti:“Üreticilerin en önemli girdi maliyetlerinden birini kaba yem oluşturuyor. Bu da yüzde 65-70’e tekabül etmekte. Kaliteli yem ne kadar ucuza mal edilirse hayvancılıkla geçimini sağlayan üreticilerimizin kar oranı da o kadar yüksek olur. Bugüne kadar hayvan beslemesinde kullanılan kaba yem ise maalesef saman ve çayır otu şeklinde oluyordu. Samanın enerji ve proteini yok gibidir. Sadece hayvana tokluk hissi verir. Aslında yeterli hayvan sayımız var ama asıl problemimiz yem bitkisi. Zaten hayvancılıkta önemli olan iki şey et ve süttür. Biz hayvan başına süt miktarını 25 litreye kadar çıkarabilmenin gayreti içerisindeyiz. Eğer, süt verimini artıramıyorsak, et verimini artıramıyorsak demek ki hayvanın beslenmesinde bir sıkıntı var. Eğer hayvan başına süt verimini artırmak istiyorsak, karkas ağırlığı artırmak istiyorsak hayvanın yediği yeme dikkat etmek gerekiyor. Karkas besicilik yapanlar için söylüyorum; ağırlığın 350-400 kg çıkması için kaliteli yem bitkisi ekimi yapar ve uygun zamanda uygun makinalarla hasat yaparsak, emeğimizin karşılığını almış oluruz. Biz bu güne kadar Doğu Anadolu Bölgesinde yaklaşık 900 ton Tritikale tohum bitkisi dağıttık. Sonbaharda ekimi yapılan Tritikale soğuğa dayanaklı, kıraç arazi de bile yetişen bir yem bitkisidir. Macar fiği ile karıştırıldığında ise hayvanlar için protein ve enerji bakımından yüksek bir ürün elde etmiş oluruz. İşte bugün burada bunun için toplanmış bulunuyoruz. Değerli çiftçi kardeşlerim, siz üretin, DAP İdaresi her zaman yanınızda olacaktır. Bu hasat döneminin hepinize hayırlı olmasını diliyorum.”
FİNANSÖRÜ DAP İDARESİ OLDU
Ağrı İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin ise, DAP İdaresi tarafından finanse edilen 32 ton Macar fiği tohumu ile 96 ton tritikale tohumunun ekilmek üzere Ağrı’nın merkez ve ilçelerinde toplam 350 üreticiye dağıtıldığını söyledi. 2019 yılı Kasım ayının ilk haftasında dağıtılan tohumların gerekli bilgilendirme yapıldıktan sonra 6400 dekar alanda ekildiğini belirten Engin, şunları söyledi:“Yaklaşık iki yıldır yapmış olduğumuz bu çalışmalardan dolayı üreticilerimiz gayet memnun olduklarını dile getiriyorlar. Bugün burada yeni bir yem bitkisi olan ve ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlayan tritikalenin hasadını yapmak üzere toplanmış bulunmaktayız. Biz, “Yem Bitkileri Yetiştiriciliğini Yaygınlaştırma Projesi” kapsamında, üreticilerimizin yüksek verimli ve kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamak, hayvansal ürünlerin kalitesini, miktarını arttırmak ve buna ön ayak olmayı amaçlıyoruz. Özellikle son yıllarda hayvan sayılarımızdaki artışlar bizi farklı yem bitkilerini üretmeye yöneltmiştir. Bu gün burada birlikte hasat yapacağız. Başkanımız da bizi kırmayarak düzenlemiş olduğumuz etkinliğe katıldı. Kendisine ve ekibine bu can suyu niteliğindeki desteklerinden dolayı ilimiz çiftçisi adına teşekkür ediyoruz.”
Yapılan konuşmaların ardından yem bitkisinin hasadı yapıldı.