DAP İdaresince desteklenen, Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü tarafından yaptırılan çölyak hastaları için 'Glütensiz Bisküvi Üretiminde Kayısı Çekirdeği ve Dut Kullanımı' tesisi açıldı.
Malatya'da Glütensiz Bisküvi Üretiminde Kayısı Çekirdeği ve Dut Kullanımı tesisi açıldı. Tesiste çölyak hastaları için kayısı çekirdeğinden ve dut meyvesinden bisküvi üretimi gerçekleştirecek. Yapılacak bisküviler, katkı maddesi olmadan, kayısı çekirdeği ve dut ile tamamen doğal sağlıklı bir atıştırmalık olacak.
“TAMAMEN DOĞAL KATKISIZ SAĞLIKLI BİR ATIŞTIRMALIK”
Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, özellikle çölyak hastalarına hitap eden doğal ve sağlıklı glütensiz bisküvi üretimi yapacaklarını ifade ederek, “Projemiz DAP Kalkınma İdaresinin desteklediği bir proje. Enstitümüzün son 4 yılda geliştirmiş olduğumuz katma değerli ürünler zincirine bir yenisini de eklemiş olduk. Glütensiz bisküvi üretiminde kayısı çekirdeğini ve dut kullanımı araştırılması projesiydi. Bununla biz özellikle çölyak hastalarına hitap edecek glütensiz bisküviler üretmiş olduk. Bu sadece çölyak hastaları için değil bütün insanlarımızın rahatlıkla kullanabileceği atıştırmalık olarak nitelendirdiğimiz güzel bir ürün olarak ortaya çıktı. Üretime bundan sonra devam edeceğiz. Üretim giderek artacak, rağbet gören bir ürün oldu. Yüzde yüz besin içerisinde kimyasal hiçbir katkı maddesi yok. Kayısı çekirdeği ve dut ile birlikte tamamen doğal katkısız sağlıklı bir atıştırmalık diyebiliriz” şeklinde konuştu.
Vali Aydın Baruş, kayısının Malatya için önemli katma değeri yüksek bir ürün olduğuna olduğunu ifade ederek, “Malatya için stratejik bir ürün çünkü Malatya tarım topraklarının yüzde 20’si kayısı ağaçlarıyla kaplı. Kayısı üretimi ve ticareti çok önemli bir role sahip sadece Malatya için de değil Türkiye’nin tarımsal ihracatında çok önemli bir role sahip ürün. Kayısı Malatya için önemli ama bu kayısı ürününü katma değerini yüksek bir hale getirmek Malatya ekonomisi için daha fazla gelir getiren bir kaynak için çalışmamız gerekiyor. Üretim safhasından itibaren Kayısı Enstitümüzün yapmış olduğu çalışmalar kayısının hasat edilmesinden sonra verimli bir şekilde değerlendirilmesi, mümkün olduğunca ürünü kaliteli bir şekilde piyasaya sunulması için yapmış olduğu çalışmalar çok değerli” dedi.