Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Doğu'da kış gündemi
Doğu'da kış gündemi
Çocuk Koruma Kurulu toplandı
Çocuk Koruma Kurulu toplandı
Kişi başına 81.5 bin TL kredi kullandık
Kişi başına 81.5 bin TL kredi kullandık
ATAUNİV’de nanoteknoloji gündemi
ATAUNİV’de nanoteknoloji gündemi
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri azaldı
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri azaldı
HABERLER>EKONOMİ
16 Ocak 2024 Salı - 08:08

Bu kış doğalgaza zam yok

Bayraktar, doğal gazda uzun zamandan beri vatandaşları desteklediklerini belirterek “İmkan, kabiliyetler, ve hazinenin durumu çerçevesinde vatandaşlarımızı desteklemeye devam edeceğiz. Şu anda herhangi bir zam gözükmüyor doğal gazda. ' dedi

Bu kış doğalgaza zam yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, doğal gazda uzun zamandan beri vatandaşları desteklediklerini belirterek “İmkan, kabiliyetler, ve hazinenin durumu çerçevesinde vatandaşlarımızı desteklemeye devam edeceğiz. Şu anda herhangi bir zam gözükmüyor doğal gazda. Bu kış, yine biz tasarruflu kullanalım doğal gazımızı ama bir zam planlamıyoruz.” dedi.

Bakan Bayraktar, CNN Türk’te yayınlanan Gece Görüşü programına katıldı. Gazeteciler Hande Fırat ve Zafer Şahin’in sorularını yanıtladı.

50 Yıllık Gazı 1 Yılda Üreteceğiz

Karadeniz’de 2020 yılında gerçekleştirilen doğal gaz keşfinin ardından 2023 yılında gazı karaya çıkardıklarını söyleyen Bakan Bayraktar, “Türkiye’de 50 yılda ürettiğimiz gazı, biz Sakarya Gaz Sahasında 1 yılda üreteceğiz.” diye konuştu.

15 Milyon Hane Halkının Doğal Gazını Karşılayacağız

Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası’ndan günlük 2,2 milyon metreküp doğal gazın sisteme verildiğini aktararak “10 milyon metreküp hedefimiz var. İkinci fazda 40 milyon metreküpe çıkacağız. Buna ulaştığımızda 15 milyon hane halkının doğal gazını karşılayabilecek bir miktara ulaşmış olacağız.” ifadelerini kullandı.

Bir Taraftan Üretim Bir Taraftan Keşif

Türkiye’nin doğal gaz ihtiyacının daha fazla olduğuna işaret eden Bayraktar, “Yeni keşifler için aralarda başka sondajlar da yapmamız lazım. Fatih, Yavuz , Kanuni bölgede. Ama bir fırsat bulup arada Karadeniz’de başka gördüğümüz sahalarda da yeni keşif kuyuları da açmayı hedefliyoruz. Bir taraftan üretim için çalışıyoruz bir taraftan yeni keşif kuyularına devam ediyoruz.” dedi.

Hedef Tam Bağımsızlık

Bayraktar, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının yüzde 68’ler civarında olduğunu kaydederek “Türkiye’nin mutlak surette enerjide tam bağımsız bir ülke olması lazım. Önünüzde 30 yıllık nihai hedef enerjide ve madende tam bağımsız bir ülke olmak. Ümitliyiz ama aramadan bir şeyi keşfetmeden ezbere bir şey söylemek istemiyoruz.” diye konuştu.

Gabar’da Günde 32 Bin Varil Petrol

Gabar Dağı’nda bugün itibarıyla 32 bin varilin üzerinde petrol ürettiklerini anlatan Bayraktar, “2016’da Türkiye Petrollerinin günlük üretimi 35-36 bin varillerdeydi, bu iki saha yokken. Hedef bu yılın sonunda 100 bin varil. Hakkari’de Beytüşşebab’ta yeni kuyular kazıyoruz keşif amaçlı kuyular kazıyoruz. 100 bin varile geldiğimizde bizim hedefimiz, 2024’de 175-200 bin varil bandına gelebilmek. Bu da Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 20’si kendi sahalarından üretiyor anlamına geliyor.” dedi.

101’nci Yılda Nükleerden Elektrik

Bayraktar, Akkuyu Nükleer Santrali’nin Türkiye’nin 70 yıldır yapmaya çalıştığı bir hayali olduğunu vurgulayarak “Çok büyük ilerleme var sahada. 4 reaktör aynı anda inşaata devam ediyor. İlk reaktörü bu sene devreye almayı hedefliyoruz. 29 Ekim 2024’te cumhuriyetimizin 101’nci yılında Türkiye’nin nükleer santralden elektrik üretmeye başlaması çok anlamlı olacak.” diye konuştu.

Rüzgarda Türkiye Rekoru

7 Ocak 2024’te Türkiye tarihinin rekorunu kırdıklarını, o gün elektrik üretiminin yüzde 28’inin rüzgardan karşılandığını ifade eden Bayraktar, “O gün rüzgar iyi esti. Bizim 6 Ocak’ta da, 8 Ocak’ta da enerjiye ihtiyacımız var. İşte biz baz yük dediğimiz kaynağı da nükleerden sağlamak istiyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Isı Yalıtımı ile Yüzde 35 Tasarruf

Bayraktar, Enerji Verimliliği Haftası’nda olduklarını hatırlatarak hafta içerisinde olduklarını anımsatarak “Evlerine ısı izolasyonu için gerekli yalıtım yapan vatandaşların faturaları yüzde 20 ila 35 arasında aşağı düştü. Dolayısıyla, biz diyoruz ki, önümüzde 7 yılda 20 milyar dolarlık enerji verimliliği yatırımı hedefliyoruz bu saydığım bütün alanlarda ve bunların sonucunda da yaklaşık 46 milyar dolarlık 2040’a kadar tasarruf sağlayacağız.” dedi.

En Ucuz İkinci Ülke

Doğal gazda uzun zamandır vatandaşları desteklerini kaydeden Bayraktar, doğal gaza zam konusunda şunları söyledi: Elektrikte olsun, doğal gazda olsun toplam geçen seneki destek tutarımız yaklaşık 282 milyar TL’ydi. Biz imkan kabiliyetler, Hazinenin durumu çerçevesinde vatandaşlarımızı desteklemeye devam edeceğiz. Dolayısıyla, şu anda herhangi bir zam gözükmüyor doğal gazda. Yani bu kış, yine biz tasarruflu kullanalım doğal gazımızı ama bir zam planlamıyoruz. Türkiye’de doğal gaz ve elektrikte yani o kadar büyük bir destek sağlıyoruz ki, Avrupa’da elektrikte ve doğal gaz da en ucuz ikinci ülkeyiz.

Sosyal Tarife

Bayraktar, elektrikte 4.1 milyon haneye destek verdiklerini, doğal gaz ve kömür desteklerinin de artarak devam ettiğinin altını çizerek “Türkiye’de bir sosyal tarifeyi oturtmak istiyoruz, yani gerçekten ihtiyaç sahibi kesimleri desteklediğimiz bir modele doğru aslında bu süreci götürmek istiyoruz. Belki bu anlamda ihtiyaç sahibi kesimleri biraz daha destekleyerek ama ihtiyaç sahibi olmayan kesimlere de ilave bir destek olmayan bir sürece doğru inşallah önümüzdeki dönem de gideriz.” ifadelerini kullandı.

Kötü Komşu Ev Sahibi Yaparmış

Türkiye’nin denizlerde petrol ve doğal gaz arayan dünyanın en büyük gemi filolarından birine sahip olduğunu bildiren Bayraktar, “Bunların birçoğu aslında yurt dışında arama ve üretim şirketleri dışında servis şirketleri tarafından sağlanır. Ama kötü komşu ev sahibi yaparmış misali, biz açıkçası Akdeniz’de ilk gemimizi aldıktan sonraki operasyonlarımızda da şunu gördük: Biz öyle kolay-kolay dışarıdaki yabancı servis sağlayıcı şirketlerle çalışma şansımız yok, çünkü adama gel kardeşim Akdeniz’i arayacağız diyoruz, yok efendim ben kusura bakma, para kazansak da gelemiyoruz diyorlar.” değerlendirmesini yaptı.

Madende Net İhracatçı Olmalıyız

Bayraktar, Türkiye’nin dünyada maden çeşitliliği açısından sekizinci sırada olduğunu ifade ederek “Bizim bunları toprak altında çıkarıp ekonomiye kazandırmamız lazım. Türkiye, 2022 yılında 6,5 milyar dolarlık bir ihracat yaptı madende. Bu rakam 2002 yılında 680 milyon dolardı, yani bir 10 kat büyüdük maden ihracatında, ama Türkiye hala madende net ithalatçı konumda. Türkiye’nin madende de net ihracatçı bir ülke olması lazım.” dedi.

Bordan Elektrikli Araçlar için Lityum

Dünya bor pazarı yaklaşık 4 milyon ton olduğuna, bu pazarın yüzde 63’ünün Eti Maden’in elinde olduğuna değinen Bayraktar, borda katma değerli üretime yoğunlaştıklarını ve kullanım alanlarında farklılaşmaya gittiklerini söyledi. Bayraktar, bor atıklarından lityum üretecek bir tesis üzerinde çalıştıklarını söyleyerek “Biliyorsunuz elektrikli araçlarda depolamada çok ihtiyaç duyulan bir şey. Biz hem sıvı bor atıklarından, hem de katı bor atıklarından ondan lityumu ayrıştıracağımız bir tesis kuracağız önümüzdeki yıl, şu anda test süreci devam ediyor, test aşamasına gelmiş durumdayız.” diye konuştu.

 
AK Parti’den çalışma hayatında yeni düzenleme
 
Sosyal yardımlarda rekor düzeyde artış
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KOSGEB’den Yeşil Sanayiye bilgi desteği
KOBİ Uzman Yardımcısı Mehmet Kavurmacı Yeşil Sanayi Destek Programı’ proje ...
DAP’ta öncelik tarımın
DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, hedeflerinin ...
Zafer Medya Grup 40'ıncı yılında
Baba Yaşar Barlak'ın Belediye Pasajı'nda 1984 yılında kurşun dökümü ile ...
 
ETSO’dan Ortak Akıl Platformu
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) tarafından daha önce iki kez düzenlenen, ...
ETB istişare etti
Erzurum Ticaret Borsası (ETB) yılın ilk Meclis toplantısını gerçekleştirdi.
Erzurum KOSGEB’den Yeşil Sanayi Atağı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından açıklanan Yeşil ...
 
Erzurum esnaf Kültürüne bilimsel yaklaşım
Atatürk Üniversitesi akademisyenleri tarafından “Esnaf Kültürünün Değişimi: ...
ETSO’da KVKK eğitimi
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ETSO) personele yönelik, ‘Kişisel ...
Erzurum’da enerji verimliliği gündemi
Erzurum'da kamu kurum ve kuruluşlarının katılımıyla 'Enerji Verimliliğinde ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri