Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
'PKK'nın şiddet imparatorluğu artık çökmek üzere'
'PKK'nın şiddet imparatorluğu artık çökmek üzere'
Tunç: 'Kadına şiddet kırmızıçizgimizdir'
Tunç: 'Kadına şiddet kırmızıçizgimizdir'
Yumaklı TARSİM verilerini paylaştı
Yumaklı TARSİM verilerini paylaştı
Yerlikaya: Mücadelemizi canla başla sürdüreceğiz
Yerlikaya: Mücadelemizi canla başla sürdüreceğiz
Erzurumsporlu Kerem Erener Milli Takımda
Erzurumsporlu Kerem Erener Milli Takımda
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
17 Mayıs 2021 Pazartesi - 16:14

Bandırma Vapuru ‘sanal müzeye dönüştürüldü

Müzede Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun’a vardığını bildiren telgrafı ve Havza, Amasya, Erzurum yolculuklarına dair önemli vesikalar sergileniyor.

Bandırma Vapuru ‘sanal müzeye dönüştürüldü

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Bandırma Vapuru’nu sanal müzeye dönüştürdü.
Mustafa Kemal Atatürk'ü 19 Mayıs 1919’da 18 silah arkadaşı ile birlikte Samsun’a getiren Bandırma Vapuru’nun birebir replikası 2001 yılında yapıldı. 18 Mayıs 2003 yılında da müze olarak hizmete giren ve her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Bandırma Vapuru, artık sanal olarak da gezilebilecek. Büyükşehir Belediyesi ve Sabahcı Vakfı iş birliği ile hayata geçirilen “Bandırma Vapuru Sanal Müzeyi” tüm dünyayla buluşturmaktan onur duyduklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Atatürk ve silah arkadaşlarının 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışı ile tarihi değiştiren olayların başladığını vurguladı.
Kurtuluş Savaşı'nın başlamasında önemli bir rolü olan Bandırma Vapuru’nun bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yoldaki işlevine değinen Başkan Demir, “Bandırma Vapuru bundan 102 yıl önce İstanbul’dan Samsun’a getirdiği misafirleri ile bir ülkenin tarihini değiştirmiştir. Bu anlamda önemi büyüktür” dedi. Sabancı Vakfı ve Samsun Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile hayata geçirilen Bandırma Vapuru Sanal Müzesi için katkılarından dolayı Güler Sabancı başta olmak üzere bu anlamlı projede yer alan herkese teşekkür eden Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir “Bu proje dolayısı ile Güneşin Doğduğu Şehri sanal ortam kanalıyla tüm dünyayla buluşturmaktan onur duyuyoruz” diye konuştu.
Sabancı Vakfı tarafından sanal ortama taşınan Bandırma Vapuru Müzesi www.samsun.bel.tr adresi ve www.sabancivakfi.org adreslerinden 19 Mayıs Çarşamba günü saat 10.00’dan itibaren gezilebilecek. Bandırma Gemi-Müze ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi’nde, Atatürk’ün doğum gününü 19 Mayıs olarak kabul ettiğine dair belgenin sureti bulunuyor. Lozan Barış Antlaşması’nın 1923 yılı Osmanlıca orijinal baskısı ise müzenin en önemli tarihi belgelerinden birini oluşturuyor.
Görev talimatnamesi, İngiliz Vizesi, Karargâh Heyetini içeren belgeler üzerinden tarihsel bir yolculuğun gerçekleştirildiği müzede ayrıca Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a vardığını bildiren telgrafı ve Havza, Amasya, Erzurum yolculuklarına dair önemli vesikalar sergileniyor.
Sergi salonunda ayrıca Atatürk’e ait orijinal Belçika yapımı Nagant marka beylik tabancası Dolmabahçe Sarayı’nda ve Savarona Yatı’nda giymiş olduğu kıyafetlerin replikaları da yer alıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının Samsun basınına yansımaları, Samsun’da gerçekleştirilen yas törenleri, Atatürk’ün vefat raporu, vasiyetnamesi ve vasiyetnamenin noter onayı Cumhuriyet arşivinden alınan suretlerinin de sergilendiği müzede, ulu önderin yaşamı boyunca kaleme aldığı 14 kitaptan örnekler yer alıyor.
Bandırma Vapuru’nun çıkış alanı olan arka güverte kısmında tefriş salonu olarak isimlendirilen bir kamara yer alıyor. İçerisinde 5 heykel bulunan bu kamarada Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının bir toplantı anı canlandırılıyor. Gemi Kaptanı, Yardımcısı ve Katibi temsilen heykellerinin yer aldığı geminin orta bölümünde bulunan Kaptan Köşkü’nde pusula, hız kontrol paneli, denge pusulası gibi pek çok eser yer alıyor.
Ön güvertede yer alan ve bir kamara olarak düzenlenen Atatürk’ün Savarona Yatı’ndaki yatak odasına benzer şekilde dizayn edilmiş odada ceviz ağacından üretilmiş 1900’lü yıllara ait sandalye, karyola ve komodinler bulunuyor. Yatak odasının hemen karşı çaprazından inilen alanda geminin ambar kısmı yer alıyor.
35 bin metrekare alana kurulmuş olan Bandırma Gemi-Müze ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi bünyesinde ise; Çanakkale Savaşı ve düşmanın İzmir'den denize dökülüşünü temsil eden Türkiye'nin en uzun seramik rölyefleri, Samsun ve çevre ilçelerinden, İstiklal Savaşı’nda kaybedilen 1200 şehidin yer aldığı şehitler yazıtı, Millî Mücadeleyi anlatan 10 adet bronz rölyef ve yedi figürlü Milli Kurtuluş Anıtı bulunuyor.

 
Aziziye Belediye Meclisi’nden İsrail’e kınama
 
Ban: ‘Vahşeti görmezden gelmeyin’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sekmen Kültür projelerini paylaştı
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen: ‘Ermeni soykırımı uydurulmuş ...
İpek Yolunda bir tarih ziyneti
Çobandede Köprüsü ilk günkü ihtişamıyla göz kamaştırıyor.
Ülkü Ocaklarından bin aileye ramazan desteği
Ülkü Ocakları ramazan boyunca bin aileye ulaştı.
 
Ayasofya Camisine 87 yıl sonra ilk mahya asıldı
24 Temmuz 2020 yılında kılınan Cuma namazı ile birlikte 87 yıl sonra ibadete ...
Doğu’da Celaleddin Harzemşah gündemi
Osmangazi Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Kürşat Öncül, yaptığı ...
Anadolu geleneği ’kirve’ belgeselde anlatılacak
Anadolu’nun eski geleneklerinden biri olan kirveliğin anlatıldığı 6 bölümlük ...
 
Emine Işınsu Hakka yürüdü
Türkiye'nin ünlü edebiyatçılarından Emine Işınsu, hayatını kaybetti. Işunsu'nun ...
Şehit Ozan Kağızmanlı Hıfzı’ya vefa
Kağızman’da yapımı tamamlanan 534 kişilik üniversite yurdunun adı 25 yaşında ...
İlbak, Türk Dergiciliğini anlattı
Yazar Üzeyir İlbak, çevrimiçi olarak yapılan programda program yöneticisi ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri