Deprem Bölgesinde dayanışma ve paylaşma doruk noktasında. Türk Milletine ait kardeşlik hasleti küresel ezberleri bozacak boyutta. Dünya gündeminde geniş yer tutan yardımlaşma sürecinde bu kez Beyaz Tülbentli Analar, yüksek fedakarlıklarıyla manşetti.
AĞRILI “BEYAZ TÜLBENTLİ ANNELER” KAHRAMANMARAŞ’TA
Ağrılı Beyaz Tülbentli Kahramanmaraş’ta yer alan Karacasu konteyner kentte depremzede vatandaşları ziyaret ederek kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutladı.
Ağrı’dan gelen Beyaz Tülbentli Anneler, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan ile birlikte depremzedeler deprem felaketinin merkezi olan Kahramanmaraş’a gitti. Burada bulunan Karacasu konteyner kentte depremzede vatandaşları ziyaret eden kadınlar, tek tek çaldıkları kapıları açan kadınlara yanlarında getirmiş oldukları hediye paketlerini vererek 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutladı.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Sayan, “Ağrı’dan gelen beyaz tülbentli annelerimiz, acılı Kahramanmaraşlı annelerin yanına geldiler. Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, bugünlerini kutlamak, onlarla buluşmak için geldiler. Ben Ağrılı beyaz tülbentli annelere çok çok teşekkür ediyorum. Allah onlardan razı olsun. Bütün Türkiye’nin birlikteliği bugünde belli oluyor. Hepimiz kardeşiz, başımıza gelen bir olayda birlikte hareket ediyoruz. Acı bizim, yaşam bizim, bu ülke bizim. Ne kadar uzak olursa olsun hepimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak Kürdü, Türkü, Lazı, Çerkezi buradaki acıları hafifletmek için uğraşıyoruz. Buradaki Kürt anneler, beyaz tülbentli anneler Maraş’taki annelerin yanına geldiler. Acılarını paylaşmaya, azaltmaya çalışıyoruz. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyoruz, kalanlara sabır diliyoruz, yakınlarının başı sağolsun. Kahramanmaraş ve Ağrı kardeştir. Anneler kardeştir, annelerin yüreği birdir. Bu yürek bugün burada atıyor” dedi.
MEHMETÇİK YARALARI SARMAYA DEVAM EDİYOR
Bingöl İl Jandarma Komutanlığınca deprem bölgesinde görevlendirilen Mehmetçik, vatandaşların yaralarını sarmaya devam ediyor.
Bingöl İl Jandarma Komutanlığınca görevlendirilen ekipler, emniyet ve asayişi sağlarken bölgeye gönderilen yardımların taşınması ve dağıtımını da hızlı bir şekilde yapıyor. Kentin birçok noktasında depremden zarar gören vatandaşlar için çadırların kurulumunu yapan jandarma personeli, çalışmalarına aralıksız devam ediyor.
Jandarma personeli ayrıca, konteynır, gıda, giyim ve battaniye dağıtımının yanı sıra depremden hava sıcaklığının düşmesinden dolayı ısınma ihtiyacının karşılanmasına destek olmak için soba ve odunlar hazır hale getirilip çuvallara koyarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.
MİNİK ELLERDEN DEPREMZEDELERE YARDIM
Bitlis’in Tatvan ilçesine yerleşen depremzede aileler yararına minik öğrenciler tarafından hayır panayırı düzenlendi.
Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen depremler nedeniyle birçok il depremzedeler için yardım ve desteklerini sürdürmeye devam ediyor. Bu çerçevede Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan Sarıkum İlk ve Ortaokulu idarecileri öncülüğünde 25 öğretmen, veliler ve 300 öğrenci tarafından ilçeye yerleşen depremzede aileler yararına hayır panayırı düzenlendi. Okul bahçesinde düzenlenen panayırda öğrenciler velileri ile birlikte evlerinde pasta, börek, kek, kurabiye gibi ürünler yaparken, öğretmenler ise okul bahçesinde yoğurdukları çiğköfteyi satışa sundu. Yapılan ürünler, toplumsal dayanışmanın güzel bir örneği olarak halkın beğenisine sunulurken, öğrenciler ise evlerinde yaptıkları ürünleri düzenlenen hayır panayırında satarak depremzedelere destek olmanın sevincini yaşadı.
“HAYIR PANAYIRIYLA DEPREMZEDELERİN YARALARINA MERHEM OLMAK İSTEDİK”
300 öğrenci, veliler ve okulda görev yapan öğretmenler tarafından gelirinin tamamı depremzedelere bağışlanacak bir panayır düzenlediklerini dile getiren Sarıkum Ortaokul Müdürü Mehmet Selim Kubay, “Eğitim ve öğretime 300 öğrenci ve 25 öğretmen ile devam ediyoruz. Ülkemizde meydana gelen deprem felaketi tarif edildiği üzere yüzyılın felaketidir ve bizleri derinden etkilemişti. Bizler de okulların açıldığı ilk günden beri öğrenci ve öğretmen arkadaşlarımız ile bu derin üzüntüyü paylaşıyorduk. Ortaya bir fikir çıktı. Öğrenci ve öğretmenlerin işbirliği ve velilerin de katılımıyla bir hayır panayırını düzenleme kararı aldık. Bu panayırda toplanan paralar, deprem mağduru olup da Tatvan’a yerleşen ailelere yardım edilmek üzere bağışlanacak. Umudumuz o ki bu hayır panayırından ciddi bir gelir elde ederek bir nebze de olsa depremzedelerin yaralarına merhem olabilmek. Öğretmen arkadaşlarımız özellikle çok emek verdiler. Birçok arkadaşımız gerek çiğköfte yoğurarak gerek evden bir şeyler hazırlayarak destek oldu. Acılarının acımız olduğunun bilinmesine özellikle temas etmek için böyle bir etkinlik yaptık. Yerli malı tadında hayır panayırına çevirerek depremzedelerin yaralarına ortak olmak istedik. Şimdiden öğrencileri korku psikolojisi ile değil de birlik ve beraberlik anlayışına alıştırmalıyız. Öğrencilerimizde depremdeki birliğe odaklanmak istedik. Öğrencilerin çoğu her şeyi kendileri yaparken, bazıları annelerine yardım ederek hamur yoğurdular. Sonucunda ortaya ortak bir hamur çıktı. Bizde bu hamurdan gelen vatandaşlarımıza tattırarak maddi bir geliri elde etmeye çalışıyoruz” dedi.
“Çorbada bizim de tuzumuz olsun istedik”
Diyarbakırlı Sosyal Bilgiler Öğretmeni Süleyman Güven, hayır panayırına çiğköfte yoğurarak destek olmaya çalıştığını dile getirerek, “6 Şubat tarihinde bütün Türkiye’yi etkileyen bir deprem oldu. Bu depremde birçok canımızı kaybettik. Biz öğretmen, öğrenci, veliler ve okul idaresi ne yapabiliriz ve elimizi taşın altına nasıl koyabiliriz diye düşündük. Böyle bir etkinlik yapalım dedik. Hem çocuklar küçük yaşta dayanışmayı öğrensin hem de çorbada bizim de tuzumu olsun istedik. Bütün velilere ve okul idaresine teşekkür ediyorum. Ben de bir Diyarbakırlı olarak Diyarbakır usulü çiğköfte yaptım. Yörenin tadına uygun yaptım. Çocuklar da tatsın istedim. Çocuklardan da yapmam konusunda 3-4 aydır talep geliyordu. Bugüne kısmet oldu. Böyle güzel bir günde böyle bir etkinlik yapmış olduk” diye konuştu.
“Depremzedeler anlasın ki bizler de onların bir kardeşiyiz”
Evleri yıkılan akranları için seslenen Mert Özkan adlı öğrenci, “Burada yaptığımız yemekleri satıyoruz. Depremzedeler anlasın ki bizler de onların bir kardeşiyiz. Evleri yıkıldığı için bizde böyle yardım yapmaya çalışıyoruz. Tüm ülkeye sesleniyorum, depremzedeler için daha çok yardım yapılsın” diye konuştu.
“Satışlarımız çok güzel geçiyor”
Evde annesiyle birlikte yaptığı ürünleri hayır panayırında satışa sunan Süvedya Alparmak da, “Buraya getirdiğimiz pastaları, çikolatalı kekleri, muhallebileri annemler yaptı, bizler de yardım ettik. Depremzedeler için çocuklara hem çok üzüldük hem de öğretmenimizin vesilesiyle biz de pasta ve börek yaptık. Satışlarımız çok güzel geçiyor, bir sürü paramız oldu” diye konuştu.
“Topladığımız paralarla giysi, battaniye, ayakkabı ve ihtiyaç malzemeleri alacağız”
Hayır panayırında topladıkları paralarla depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılayacaklarını ifade eden Dilek Budak adlı öğrenci ise “Depremzedeler için hayır panayırı düzenledik. İnşallah katkı sağlayabiliriz. Öğretmenlerimiz sayesinde bir sürü para topladık. Depremzedeler için para topluyoruz. Topladığımız paralar ile giysi, battaniye, ayakkabı ve ihtiyaç malzemeleri alacağız” dedi.
ELAZIĞ’DAN KAHRAMANMARAŞ’A KADIN DAYANIŞMASI
Elazığ’da "kadının halinden kadınlar anlar" sloganı ile hazırlanan hijyen paketleri, Kahramanmaraş’ta depremden etkilenen kadınlara ulaştırıldı.
Elazığ’da çeşitli kuruluşlar tarafından hazırlanan hijyen paketleri, kadının halinden kadınlar anlar sloganı ile Kahramanmaraş’ta depremden etkilenen kadınlara gönderildi. Proje çerçevesinde hazırlanan 500 koli hijyen paketi depremzede kadınlara ulaştırıldı.
Elazığ Eğitim Bir-Sen Kadın Komisyon Başkanı Reyhan Polat ise 8 Dünya Mart Kadınlar Gününde kendi elleriyle hazırladıkları paketleri yerinde teslim etmekten dolayı mutlu ve duygulu olduklarını ifade etti.
SUSUZLU ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERDEN ANLAMI YARDIM
Susuzlu öğretmen ve öğrenciler, depremzedeler için atkı ve bere ördü. Örülen atkı ve bereler Kars’ta misafir olan depremzedelere verildi.
Şehit Ömercan Yekebağcı Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürü Murat Çelik, Okul Aile Birliği Başkanı Arzu Uray, öğretmenler Sevgi Kızılkaya, Seda Mutlu ve öğrencileri el birliği ile atkı-bere ördü.
Kars’ın Susuz ilçesinde malzemelerini 3 hayırsever esnafının karşıladığı ve öğretmen ve öğrenciler tarafından kısa sürede emek vererek örülen atkı-bere setleri Serhat Yurdu’nda kalan depremzede vatandaşlara teslim edildi.
Öğretmen ve öğrenciler tarafından el emeği, göz nuru dökülerek örülen atkı ve bereler depremzedeleri ısıtacak. İl Milli Eğitim Müdürü Aydın Acay, atkı ve berelerin dokunmasında emekleri olan öğretmen, öğrenci ve hayırsever esnafa teşekkür etti.
TUNCELİ’DE DEPREMZEDELER İÇİN UYKU TULUMU DİKİMİNE BAŞLANDI
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından depremzedeler için Tunceli’de uyku tulumu dikimlerine başlanıldı.
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremin izlerinin silinmesi için ülke genelinde başlatılan yardım seferberliği Tunceli'de de aralıksız devam ediyor. Bu çerçevede İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda Merkez Halk Eğitimi, Pertek HEM, Nazimiye ve Hozat HEM bünyesinde usta öğreticiler ve kursiyerler tarafından depremzedelere ulaştırılmak amacıyla su geçirmez uyku tulumu dikimleri başladı.
Uyku tulumu üretimine başlanıldığını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Gürsel Ekmekci, "Ülkemizi derinden üzen depremin ardından Milli Eğitim Bakanlığımızın gayretleri istikametinde Tunceli eğitim ailesi olarak bizle de imkanlarımız ölçüsünde yardım çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu çerçevede Halk Eğitim Merkezlerimizde toplamda 600 adet uyku tulumunun tamamlanıp deprem bölgesine gönderilmesi için çalışmalarımız başladı. Daha önce Covid-19 sürecinde maske ve tulum üretimi yapan usta öğretici ve kursiyerlerimiz şimdi de depremzede vatandaşlarımız için uyku tulumu dikimlerini gerçekleştirmektedir. Depremin yaralarını birlikte saracağımıza, birlik ve beraberliğimizle iyileşeceğimize dair inancım tamdır. Bu anlamda çalışmalarımız devam edecektir” dedi.
VAN’DA DEPREMZEDE ÇOCUKLAR İÇİN SİNEMA ETKİNLİĞİ
Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, kentte misafir edilen 200 depremzede çocuğu ‘Rafadan Tayfa, Galaktik Tayfa’ filmi ile buluşturdu.
Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün çocuklara yönelik kültürel faaliyetleri aralıksız sürüyor. 6 Şubat günü meydana gelen ve bütün ülkeyi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Van’a gelen binlerce depremzede aile yurt ve misafirhanelerde ağırlanırken, bu ailelerin çocuk ve gençlerine yönelik ise Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Sinema, tiyatro, müze gezileri, gezici kütüphane hizmetleri, yüz boyama, atölyeler gibi birçok faaliyetin olduğu bir program hazırladıklarını ifade eden Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Erol Uslu, “İlimize gelip geçici barınma yerlerine yerleştirdiğimiz binlerce insanın her türlü ihtiyaçları valiliğimiz koordinasyonunda ilgili kurumlarımız tarafından karşılanmaktadır. Bu insanlar; barınma, yeme-içme, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlarının yanında kültüre ve sanata da ihtiyaç duyduklarından hareketle ilk günden itibaren müdürlüğümüz çeşitli önlemler almıştır. Özellikle depremzede çocukların depremin oluşturduğu travmadan kurtulmaları için kültür sanat programı hazırlanmış ve Van Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle bu etkinlikler hayata geçirilmiştir. Etkinlikler çerçevesinde Van Devlet Tiyatromuzda ilk etapta yurt ve misafirhanelerde konaklayan çocuklar tiyatro binamıza getirilerek ‘Lyrobotunlu Kaplumbağa Silva’ çocuk oyunuyla buluşturulmuştur. Yine Van Devlet Tiyatromuz tarafından Hacivat ile Karagöz, drama, dans, müzik, kukla, ritim, fotoğraf, mask, pantomim ve masal atölyeleri yapılmıştır. Van İl Halk Kütüphanemiz tarafından her gün bir yurt ya da misafirhaneye gidilerek gezici kütüphane hizmeti verilmiş, ayrıca 3-7 yaş arası çocuklara kütüphanemizin çocuk bölümünde masal okuma etkinlikleri yapılmıştır. Yine Müze Müdürlüğümüz tarafından yurtlarda konaklayan çocuklar müzeye getirilip önce müze gezisi ardından eser boyama etkinliği düzenlenmiştir. Müdürlüğümüz tarafından sinema etkinlikleri düzenlenmiş ve bugüne kadar yaklaşık 600 depremzede çocuk ‘Rafadan Tayfa, Galaktik Tayfa’ filmine getirilmiş, ayrıca planetaryum ve gökyüzü gözlem etkinliği düzenlemiştir. Bugün düzenlemiş olduğumuz sinema etkinliğinde olduğu gibi bundan sonraki sinema etkinliklerimiz de sadece depremzede çocuklarına değil aynı zamanda ilçelerimizde yaşayan ve daha önce sinemaya gitme fırsatı bulmamış çocuklarımıza yönelik de olacaktır. Bu şekilde hem ilimizde misafir ettiğimiz depremzede çocuklarımızla Vanlı çocukları bir araya getirmiş ve kaynaşmalarını sağlamış oluyoruz hem de sinemaya gitme fırsatı bulamamış çocuklarımızı sinemayla buluşturmuş oluyoruz” dedi.
Depremzede çocuklara yönelik etkinliklerin hız kesmeden devam edeceğini belirten Uslu, “Hayatlarına dokunmadığımız, onları kültür sanatla buluşturmadığımız tek bir çocuk kalmayıncaya kadar etkinliklerimize devam edeceğiz. Yaptığımız ve yapacağımız tüm etkinlikler için bizden hiçbir yardımını esirgemeyen Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Dr. Ozan Balcı’ya, etkinliklerde bizlere maddi destek sağlayan Van Büyükşehir Belediyesine ve etkinliklerde emeği geçen herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı. Etkinliklerden büyük keyif aldıklarını belirten çocuklar ise yetkililere teşekkür ettiler.
BAYBURT ÜNİVERSİTESİ KADINLAR GÜNÜNÜ DEPREMZEDELERLE BİRLİKTE KUTLADI
Bayburt Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurdunda misafir edilen depremzede kadınlarla buluşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümmügülsüm Erdoğan ve Kadın ve Aile Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BUKAM) yönetimindeki kadın akademisyenler, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutladı.
Etkinlikte Vali Cüneyt Epcim'in eşi Büşra Epcim, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kemal Gümrükçü ve eşi Şule Gümrükçü, Gençlik ve Spor İl Müdürü Adem Köse ve eşi Serpil Köse ile Bayburtlu Kadınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Leyla Karabulut da yer aldı.
KYK yurdunda misafir edilen depremzede kadınlar ve çocuklar için bir moral ve dayanışma etkinliği olması amacıyla düzenlenen buluşmada çeşitli hediyeler takdim edilerek günün anlam ve önemi üzerine konuşmalar gerçekleşti. Bayburt Üniversitesinin deprem felaketinin yaralarını sarmak için tüm depremzede misafirlerle tek yürek olacağı mesajını aktaran BUKAM Müdürü Doç. Dr. Huriye Kadakal, depremin tüm dayanışma alanlarında umut veren mücadelenin kadınlar arasındaki dayanışmayla güçleneceğini ve bu mücadeleye destek olmak için 8 Mart bir fırsat teşkil ettiğini söyledi.
BUKAM ile birlikte depremzedeleri ziyaret eden ve Kadınlar Gününü kutlayan, Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen'in eşi Dr. Büşra Refas Türkmen, kadınların ve çocukların, yaşlılar ve engellilerle birlikte depremden en fazla etkilenen dezavantajlı kimlik grubu olduklarına dikkat çekerek tüm sorunlu alanlarda bir telafi oluşturmak için insanlık ortak paydasında bütünleşmek gerektiğinden bahsetti.
Ziyaretin moral ve motivasyon açısından her iki taraf için de önemli olduğunu belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdoğan, "Deprem felaketi acının farklı suretlerini yüreklerimize ekti. Ateş, yalnızca düştüğü yeri yakmadı. Yüreklerimizi yakan ateş, ancak sıkı sıkıya sarıldığımızda sönecekti. Bugün bizi bir araya getiren Kadınlar Günü, belki de hayatım boyunca karşıladığım en anlamlı Kadınlar Günüydü. Bugün kadınlığı kendi varlığımız özelinden çıkararak bizleri ortak kılan değerlerimiz özelinde hissettik. Bugün burada anneydik, kardeştik, dosttuk, teyzeydik, halaydık. Buradaki insanlar bizleri kayıplarının yerine koydu. Bizler de onların varlığıyla tamamlandık. Biliyoruz ki, biz büyük bir aileyiz. Bu aile yalnızca bugün değil, yarın da sıkı sıkıya sarılacak." dedi.
Depremzede kadınlar ve çocuklara bir an olsun acısını unutturan etkinlik, misafirlerin teşekkürleri ve hatıra fotoğrafıyla sona erdi.