Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahilik Haftası Kardeşlik ve Dayanışma Programı’nda yaptığı konuşmada, “Ahi Evran’ın 32 başlık altında sınıflandırdığı Ahilik Teşkilatı, asırlarca bu topraklarda ticaretin ve dayanışmanın bel kemiği olmuştur. Dönemin şahidi tarihçiler, Anadolu’nun Ahiler sayesinde sosyal ve iktisadi bakımdan düzenli, mamur bir yer hâline geldiğini kaydeder” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırşehir’de Ahilik Haftası Kardeşlik ve Dayanışma Programı’na katılarak, bir konuşma yaptı. Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı’nı kutlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın hiçbir yerinde esnaf ve sanatkârın, Türkiye’deki gibi ilim, ahlak ve sanatı birleştiren köklü bir geleneğe, tarihî bir role sahip olmadığını belirterek, “Ecdadın bize miras bıraktığı bu köklü kurumla iftihar ediyoruz” dedi.
“AHİLİK KIYMETLİ HAZİNELERİMİZDEN BİRİDİR”
“Zamana yenik düşmeyen, rengi solmayan, değerinden bir şey kaybetmeyen Ahilik, bugünün dünyasının ihtiyaçlarına da derman olacak düsturlarıyla, en kıymetli hazinelerimizden biridir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahi Evran’ın 850. doğum yılının UNESCO tarafından 2021 yılı programına alınmasının, isabetli olduğunu kaydetti.
“Ecdadımız dünyada, fetih kabiliyeti yanında, devlet kurma maharetiyle de maruftur. Bu devletler sadece kılıçla kurulmadı. Asıl büyük ve kalıcı fetih gönüllerde gerçekleşti” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Er meydanlarında şehit ve gazilerimizin fedakârlıklarıyla kazandığımız zaferleri; Yunuslarla, Ahi Evranlarla, Hacı Bektaşlarla ve daha nice evliyanın sözleri, davetleri ve amelleri ile tahkim ederek kalıcı hâle getirdik. Ahi Evran’ın 32 başlık altında sınıflandırdığı Ahilik Teşkilatı, asırlarca bu topraklarda ticaretin ve dayanışmanın bel kemiği olmuştur. Dönemin şahidi tarihçiler, Anadolu’nun Ahiler sayesinde sosyal ve iktisadi bakımdan düzenli, mamur bir yer hâline geldiğini kaydeder.”
“ESNAFIMIZI YARINIMIZIN MANEVİ TEMİNATI OLARAK GÖRÜYORUZ”
İnsanlığın bugün geldiği noktanın, teknolojide ve bilimde kat edilen mesafenin, asırlara sâri bir birikimin neticesi olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugünkü teknolojiye, bilime, ekonomik ve sosyal düzene asırlar öncesinden zemin hazırlayanlar olmasaydı, kendimizi şu an çok farklı ve dramatik bir yerde bulabilirdik. Öyle ki, İbn-i Sina’yı anmadan bugünkü tıbbı kavrayamayız. El Cezeri’yi bilmeden bugünkü teknolojinin köküne ulaşamayız. Farabi’yi, Biruni’yi, Harizmi’yi, Kindi’yi tanımadan matematik konuşamayız. Yusuf Has Hacib’i, İbn-i Haldun’u öğrenmeden siyaset bilimini, sosyolojiyi anlayamayız.”
Bugünkü büyük şirketlerin, sanayicinin hemen hepsinin hikâyesinin küçük bir dükkândan, atölyeden başladığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin gelişmesinin, büyümesinin, hedeflerine doğru adım adım yol almasının köklerinin, esnaf çalışkanlığına ve ahlakına uzandığını kaydetti.
“Bu nedenle esnafımızı, milletimizin emaneti, bugünümüzün ve yarınımızın manevi teminatı olarak görüyoruz” sözleriyle devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kapısı 72 millete açık esnafın olduğu yerde din, dil, ırk ayrımı olmaz” değerlendirmesinde bulundu.
“HAYATA GEÇİRDİĞİMİZ UYGULAMALAR SAYESİNDE DÜNYANIN EN YÜKSEK BÜYÜME RAKAMLARINA ULAŞTIK”
İki yıldır dünyayı sarsan, her ülkeye ekonomik bakımdan ağır darbeler vuran bir salgınla mücadele ettiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de vakaların görülmeye başladığı günlerden itibaren salgının esnaf üzerindeki yükünü hafifletmek için çeşitli tedbirler aldıklarını hatırlatarak, gerçekleştirilen destekleri sıraladı.
Gelişmiş ülkelerin bile ciddi sarsıntılar yaşadıkları bir dönemde, kayıpları kısa sürede telafi ederek yollarına devam ettiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aldığımız tedbirler ve hayata geçirdiğimiz uygulamalar sayesinde dünyanın en yüksek büyüme rakamlarına ulaştık” dedi.
“ŞEKER PANCARI ALIŞ FİYATI BU YIL 420 TL"
2021 UNESCO Ahi Evran Ama Yılı kapsamında Kırşehir'de düzenlenen Ahi Evran İzinde Esnaf Buluşması'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Geçtiğimiz yıl şeker pancarı üretiminde 23 milyon tonla Türkiye Cumhuriyeti tarihinin rekorunu kırdık. Şeker Pancarının alım fiyatı ton başına 336 liraydı. Bu yılki şeker pancarı alış fiyatımız ton başına 420 liradır. Yüzde 25’lik artışı ifade eden şeker pancarı alım fiyatının ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Erdoğan ayrıca enflasyonun önüne geçileceğini de aktararak, "Enflasyonun açtığı sıkıntıları da biliyoruz. Enflasyonu önlemek için raflardaki, etiketlerdeki fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceğiz" diye konuştu.
Cacabey Meydanı’nda düzenlenen programda meydanı dolduran vatandaşlara seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan ahiliğin öneminden bahsederek, "Neşet Ertaş’a ve nice gönül erine ev sahipliği yapmış bu şehirde sizlerle beraber olmaktan memnuniyet duyuyorum. Ahilik haftamız ve esnaf bayramımız, kardeşliğimiz daim olsun. Ecdadın bize miras bıraktığı bu köklü kurumla iftihar ediyoruz. Değerinden bir şey kaybetmeyen ahilik bu günün dünyasının ihtiyaçlarına derman olacak düsturlarıyla en kıymetli hazinemizden bir tanesidir. Gönül hazinelerimizin insanlığın manevi şifası için dünyanın 4 bir tarafında tanınması için 2021 senesini 'Ahi Evran' yılı olarak ilan ettik. Bu sene aynı zamanda Yunus Emre ve Hacı Bektaş yılıdır. Esnaf bayramımızı ilim, irfanla birleştiği ahilik müessesinin en güzel şekilde tanıtılması haline getirilmesinin gayreti içerisindeyiz. Ecdadımız dünyada fetih kabiliyeti alanında devlet kurma maharetiyle maruftur. Bu devletler sadece kılıçla kurulmadı. Asıl büyük ve kalıcı fetih gönüllerde gerçekleşti. Er meydanlarında şehit ve gazilerimizin fedakarlıklarıyla kazandığımız zaferleri Yunuslarla, Ahi Evranlarla ve daha nice evliyaların sözleriyle tahkim ederek kalıcı hale getirdik. Bugün adına ‘kalite yönetimi’ denen yaklaşımlar, ahilerimiz tarafından asırlardır zaten uygulanmaktadır. Ahiliğin sosyal rolü üreticiyle tüketici arasında olduğu kadar zengin ile fakir arasında kurduğu dengeden gelmektedir. Günümüzün ihtiyacı olan sosyal adalet işte bu dengedir. Modern dünyanın son yıllarda keşfettiği çareler bizim ahiliğin nizamında ayrıntısıyla yazılıdır. Bu günkü teknoloji bilime, ekonomik ve sosyal düzene asırlar öncesinden zemin hazırlayanlar olmasaydı kendimizi şuanda çok farklı ve dramatik yerde olabilirdik. İbni Sina’yı bilmeden tıbbı anlayamayız. Farabi’yi, Biruni’yi anlamadan matematik konuşamayız. Bizlere düşen görev tarihimizin iz bırakan olaylarını önce kendimiz hatırlamak sonra tüm dünyaya hatırlatmaktır. Vizyonlarımızı bu şekilde geliştireceğiz, hedeflerimizi bu şekilde büyüteceğiz. Biz kendi siyaset hayatımızda da bu anlayışla hareket ettik, ediyoruz. 2023 hedefleri, 2053 vizyonu, 2071 vizyonu diyoruz. Ahi olabilmek için öncelikle çalışmak, bir meslek sahibi olmak gerekir. Kapısı 72 millete açık esnafın olduğu yerde din, dil, ırk ayrımı olmaz. ‘Rızık Allah’tandır’ diye ekmek teknesini açan esnaf rızkın kimin elinden geleceğini seçmez. Devirler geçse de, dünya değişse de değişmeyecek olan bizim birliğimiz, beraberliğimiz, kardeşliğimiz ve dayanışmamızdır. Bu millet ne badireler atlattı, ne imtihanlardan geçti. Sadece son 8 yılda yaşadıklarımız başlı başına bir ibret vesikasıdır. Bizi çimento gibi birbirimize kenetleyen kardeşliğimizin sayesinde Allah’ın yardımıyla hepsinin üstesinden geldik, bundan sonra da aynı şekilde büyük ve güçlü Türkiye’nin inşasını birlikte gerçekleştireceğiz" dedi.
Pandemiden en çok etkilenenlerin esnaflar olduğunu, kaydeden Erdoğan, "İki yıldır dünyayı sarsan, her ülkeye ekonomik bakımdan ağır darbe vuran bir salgınla mücadele ediyoruz. Bu salgın tüm dünyayla birlikte bizi de etkiledi. Kaybettiğimiz her vatandaşımızla birlikte yüreğimize ateş düşüyor. Bu süreçte en çok etkilenenlerin arasında esnafımız geliyor. Salgının esnafımızın üzerindeki yükü hafifletmek için çeşitli tedbirler aldık. 16 Mart 2020, 5 Şubat 2021 tarihleri arasında 760 bin esnafımız yaklaşık 19 milyar lira faiz indirimi kredisi kullandı. Bankanın verdiği yatırım kredileri ile birlikte 2021 yılı içerisinde toplam kullanılan kredi miktarı 43 milyar TL. Faydalanan esnaf ve sanatkar sayısı 985 bine ulaştı. Ağustos ayı sonu itibariyle 2021 yılı içerisinde 140 bin esnaf ve sanatkara yaklaşık 17 bin TL faiz indirimli kredi temin ettik. Esnaf ve sanatkarımızın KOSGEB’den kullandıkları kredilerinin geri ödemelerini de aynı şekilde faizsiz olarak erteledik" ifadelerini kullandı.
"RAFLARDAKİ, ETİKETLERDEKİ FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARININ ÖNÜNE GEÇECEĞİZ"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hamd olsun, gelişmiş ülkelerin bile ciddi sarsıntılar yaşadıkları bir dönemde kayıplarımızı kısa sürede telafi ederek yolumuza devam ediyoruz. Neşet Usta diyor ki; ‘Kendi; kendisinden utanmayan hiç kimseden utanmaz’. Türkiye’nin ve milletimin felaketinden kendine fayda çıkarmaya çalışanların da utanmasının olmadığını hep birlikte görüyoruz. Sıkıntılarımız, dertlerimiz yok mu? Elbette var. Ama gönül gönüle vererek üstesinden gelemeyecek durumda değildir. Ekonomideki son gelişmeleri görüyorsunuz. Aldığımız tedbirler ve uygulamaya geçirdiğimiz programlarla dünyanın en yüksek büyüme rakamlarına biz ulaştık. İhracatta rekor üstüne rekor kırıyoruz. İstihdam salgın döneminin öncesinin dahi üzerine çıktı. Kimi ülkeler gibi hazırda paramız olmadığı halde bu başarıları yakaladığımıza özellikle dikkat çekmek istiyorum. Enflasyonun açtığı sıkıntıları da biliyoruz. Enflasyonu önlemek için raflardaki, etiketlerdeki fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceğiz" şeklinde konuştu.
ŞEKER PANCARI ALIMINA YÜZDE 25 ZAM
Bu yılki şeker pancarı alım fiyatının ton başına 420 TL olduğunu açıklayan Erdoğan, "Ülkemizin önemli şeker pancarı üretim merkezlerinden biri olan Kırşehir’de 2021 alım fiyatlarını açıklamak istiyorum. Geçtiğimiz yıl şeker pancarı üretiminde 23 milyon tonla Türkiye Cumhuriyeti tarihinin rekorunu kırdık. Şeker Pancarının alım fiyatını ton başına 336 liraydı. Bu yılki şeker pancarı alış fiyatımız ton başına 420 liradır. Yüzde 25’lik artışı ifade eden şeker pancarı alım fiyatının ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.