Atatürk Üniversitesi 2021 Yılı Akademik Performans Değerlendirme ve Öğretim Elemanları Performans Puanlarına ilişkin rapor yayımlandı. Yayımlanan rapor; üniversitede görev yapan akademik personelin, belirlenen usul ve esaslar kapsamında akademik performans düzeyinin objektif bir şekilde ölçülmesi ve değerlendirilmesini kapsıyor.
Raporun hem mevcut durumu görebilmeye hem de geliştirilmesi gereken yönleri tespit ederek eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve topluma hizmetin kalitesini yükseltmeye vesile olacağını aktaran Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, öğretim elemanlarının ulusal ve uluslararası alanda ortaya koydukları bilimsel ve sanatsal çalışmalarını, üniversitemiz ve ülkemizin bilim, sanat ve teknoloji alanındaki gelişim ve tanınırlığına olan katkılarını tespit etmek ve gerekli kriterlere uygun bir şekilde değerlendirerek daha başarılı olmaya teşvik etmek amacıyla oldukça faydalı olacağına inandığını belirtti.
Çomaklı: “Topluma Katkı Misyonu Yeni Nesil Üniversitelere Yön Veriyor”
Teknoloji alanında mevcut teknolojilerin yerini alacak olan yeni yaklaşımı, tasarımı ve performansı ifade eden ‘Yeni Nesil’ kavramının, dünyada yükseköğretim alanında uzun süredir başlamış olan bir büyük dönüşüm ihtiyacını da tanımlamaya başladığını ifade eden Rektör Çomaklı şunları söyledi: “Üniversitelerin eğitim ve araştırma görevlerinin yanı sıra ister üniversite-toplum iş birliği merkezli inovasyonu ele alan üçüncü nesil üniversite tanımı isterse bölgesel kalkınmayı önceleyen dördüncü nesil üniversite tanımı olsun, yeni nesil üniversitelerin topluma katkı misyonları çerçevesinde şekilleneceği ön görülmektedir. Atatürk Üniversitesi bu evrensel öngörü temelinde bilginin değere dönüştürülmesi ve araştırma performansının geliştirilmesi amacıyla 4 Şubat 2018 tarihinden itibaren Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesini yürütmektedir. Proje kapsamında 19 arama konferansı yapılmış, bu konferanslara üniversite dışından 230, üniversite içerisinden 926 vizyoner kişi davet edilmiş ve ortak akılla eğitim, araştırma ve topluma katkı misyon alanlarını harmanlayan Bütünsel Bir Meta-Sistem tasarlanmıştır. Bu tasarım kısa, orta ve uzun vade eylem planları ile desteklenerek uygulamaya alınmıştır. Yükseköğretimde çarpan etki oluşturmak amacıyla tasarlanan bütünsel meta sistem yaklaşımı, bilginin değere dönüştürülmesi ile araştırma performansının geliştirilmesinde yaşanan uyumsuzlukları ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Atatürk Üniversitesi bu amaçla aşağıda belirtilen üç sistemi tasarlamış ve 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren kademeli olarak uygulamaya almıştır.
Güncellenmiş ve Yenilikçi Eğitim Modeli
Bütünleşik Araştırma Modeli
Proje Temelli Araştırma-Toplumsal Katkı Entegrasyonu: ATAKÖK Sistemi
Ayrıca bu sistemleri desteklemek amacıyla misyon alanlarının harmanlamasından oluşan 7 katmanda; aşağıda belirtilen alanlarda yeni konumlanma ve farklışama stratejilerini hayata geçirmiştir.
Atatürk Üniversitesi Yeni Konumlanma Haritası
7 Katmanda Stratejik Plan
7 Katmanda Atatürk Üniversitesi Yönetişim Modeli
7 Katmanda Atama ve Yükseltme Kriterleri
7 Katmanda Performans Yönetim Sistemi
7 Katmanda Ödül ve Teşvik Sistemi
7 Katmanda Kalite Yönetim Sistemi
Atatürk Üniversitesi tarafından özgün bir şekilde tasarlanan meta sistemin en önemli araçlarından birisi de performans yönetim sistemidir. Bu değerlendirme raporu performans yönetim sisteminin uygulama adımlarını ve sonuçlarını sunmaktadır. Söz konusu uygulama ile Atatürk Üniversitesinde yeni bir döneme geçilmiş, performansa ve veriye dayalı karar verme dönemi başlamıştır.”
KRİTERLER DİKKATE ALINARAK PUANLAMALAR VE HESAPLAMALAR YAPILDI
Akademik Performans Değerlendirmesi için puanlama ve hesaplamalar, Atatürk Üniversitesi tarafından yayınlanan Akademik Performans Değerlendirme Yönergesi ve Akademik Performans Değerlendirme Uygulama Usul ve Esasları dikkate alınarak tamamlandı. Akademik Performans Düzenleme, Denetleme ve İtiraz Komisyonu, Akademik Performans Değerlendirme Yönergesi dokümanına göre hareket etti. Bunun dışındaki durumlarda süreci hızlandırmak için hem öğretim elemanlarından hem de bölüm inceleme komisyonlarından gelen taleplere anında cevap verebilmek amacıyla Atatürk Üniversitesi tarafından belirlenen takvime uygun olarak oluşturulan toplantıların yanında ek toplantılar da düzenlendi. Ayrıca komisyon üyeleri arasında kurulan online haberleşme sistemi ile yaşanan sorunlara ve sorulan sorulara komisyon üyelerinin yorum ve katkılarının alınabildiği bir ortam oluşturuldu.
BÜTÜN BİRİMLERDE AYNI STANDARDIN SAĞLANMASI AMAÇLANDI
46 üyeden oluşan Akademik Performans Düzenleme, Denetleme ve İtiraz Komisyonundaki üyelerin her biri Atatürk Üniversitesinin ilgili fakülte, yüksekokul ve enstitülerinden sorumlu tutularak; söz konusu üyelerin tespit ettiği sorunlar komisyona getirilmiş ve her bir sorun komisyonda detaylı bir şekilde incelendi. Böylece bütün birimlerde aynı standartlar sağlanmaya çalışıldı. Ayrıca Atatürk Üniversitesi tarafından kullanılan Akademik Performans Değerlendirme Süreç Yönetim Sistemi (APSİS) yardımı ile Akademik Performans Puanı hesaplanması yoluna gidildi. Akademik performans değerlendirmesi; öğretim elemanı, bölüm, birim ve kurum düzeyinde, Yeni Nesil Üniversite konseptine uygun olarak 7 katmanda gerçekleştirildi. Bu yazılım üzerinden her bir öğretim elemanının puanları tek tek incelendi ve tespit edilen eksikler ile hatalar bu yazılım yardımıyla komisyonun aldığı kararlarla birlikte doğrudan ilgili öğretim elemanına iletildi. Öğretim elemanlarının belirtilen takvim içinde itirazları yine bu yazılım yardımıyla yapıldı ve eksiklikler tamamlanarak ilgili düzeltmelerin yapılması sağlandı.