Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurum vergide sıra atladı
Erzurum vergide sıra atladı
Gazze'de can kaybı 43 bin 764’e yükseldi
Gazze'de can kaybı 43 bin 764’e yükseldi
Yılsonu enflasyon beklentisi arttı
Yılsonu enflasyon beklentisi arttı
Ücretli çalışan sayısı açıklandı
Ücretli çalışan sayısı açıklandı
Doğu'da kış gündemi
Doğu'da kış gündemi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
27 Kasım 2020 Cuma - 14:52

ATAUNİ Halıcılık Merkezi 58 yaşında

Atatürk Üniversitesi Halı Kilim ve El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi, 1962 yılından beri üretimini aralıksız sürdürerek Türk Halı Dokuma Sanatını gelecek kuşaklara aktarmaya devam ediyor.

ATAUNİ Halıcılık Merkezi 58 yaşında

63 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Atatürk Üniversitesinin kurulduğu günden bu yana bünyesinde oluşturduğu birimlerden biri olan Halıcılık Eğitim Merkezi, diğer adıyla Halı Kilim ve El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi, 1962 yılından beri üretimini aralıksız sürdürerek Türk Halı Dokuma Sanatını gelecek kuşaklara aktarmaya devam ediyor.

Üniversitenin kuruluş yıllarında 22 tezgâhlı küçük bir atölye şeklinde faaliyetine başlayan Halıcılık Eğitim Merkezi, daha sonra “Enstitü” haline dönüştürülerek, el sanatları alanında araştırma, yetiştirme ve özellikle köye yönelmiş yayım hizmetleri yapmakla görevlendirildi. İsmi Türk Halıcılığı Araştırma Yetiştirtme Enstitüsü olarak değişen merkez, enstitülerin “Akademik Organlar” olarak tanımlanması üzerine son olarak “Halıcılık Eğitim Merkezi” adı altında Rektörlüğe bağlı olarak faaliyetlerini sürdürerek günümüze kadar varlığını korudu.

Halı dokuma sanatını icra eden, üreten, araştırmacı, katılımcı, paylaşımcı, özgün, sanatsal ve estetik değerlere sahip, çağdaş bir öğretim kültürü oluşturan Halı Kilim ve El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezinde geleneksel dokumaların yanı sıra bazı dokuma türlerinin kompozisyonları da korunuyor.

Türk Halı dokuma sanatını koruma, uygulama yöntem ve tekniklerini geliştirerek gelecek kuşaklara taşıma bilincini oluşturan Halıcılık Eğitim Merkezi diğer taraftan öğretim kültürü oluşturarak mesleki açıdan yetkin ve toplumsal değerlere saygılı dokuma ustaları yetiştirmek suretiyle uzun süreli ve düzenli sosyal sorumluluk projeleri de gerçekleştiriyor.

Türk Halı dokuma sanatını koruma, uygulama yöntem ve tekniklerini gelecek kuşaklara taşıma noktasında önemli bir misyonu gerçekleştiren merkez, verdiği eğitim-öğretim, ürettiği bilgi ve sunduğu kültürel ürünlerle ülkemizin çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkmasına katkıda bulunarak öğretim ve üretim yolunda emin adımlarla ilerliyor.

BÖLGEYE ÖZGÜ GELENEKSEL MOTİFLER KAYIT ALTINA ALINIYOR

Üniversitenin en eski birimlerinden biri olarak 58 yıldır bölgenin kadim kültürünü yaşatma noktasında hizmet eden Halı Kilim ve El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezinde çalışan kadınlar hem meslek öğreniyor hem de aile ekonomisine katkı sağlıyor. Aynı zamanda bölgeye özgü unutulmaya yüz tutmuş desen ve motifler ile Osmanlı saray halılarından esinlenerek üretilen lale, karanfil, gonca, hatai, penç ve saz yolu yaprak ve çiçek motifleri çeşitli kompozisyonlarda yorumlanarak kayıt altına alınıyor.

“GELENEKSEL YAPIYI DEVAM ETTİRİYORUZ”

Orta Asya halklarının dokuma sanatı olan halının geleneksel Türk sanatları içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Türk halılarının dokunduğu yer ve zamanın etnografik değer belgelerini oluşturduğunu söyledi. Rektör Çomaklı: “Atatürk Üniversitesi bünyesinde 58 yıldır faaliyetlerini sürdüren Halıcılık Merkezi, Erzurum ve çevresinde dokunan halıların zamanla doğal, coğrafi ve işlevsel özelliklerini, efsanelerini, motif adlarını ve bölgesel deyimlerini kaybetmemeleri adına adeta bir arşiv konumunda. İstihdam konusunda kadınlara önemli derecede katkıda bulunan merkezimiz, hem Türk halı-kilim kültürünün kaybolmaması adına önemli bir misyon yürütüyor.  Ayrıca burada dokunan halılarla ülke ekonomisine katkıda bulunuluyor. Yarım asırdan fazla bir süredir aktif halde çalışan Halıcılık Merkezinin faaliyetlerine bundan sonra da aralıksız devam edebilmesi için desteğimiz sürecek” ifadelerini kullandı.

 
Erzurumspor Yöneticisi Dal’a ihtar cezası
 
Aziziye Belediyesi dua aldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cami tezyinine kadın eli değdi
Tezhip sanatında kadınlara öncü olan Müzehhip Kübra Saraç ile tezhibe ...
Öğretmenleri konu alan kitaplar
Öğretmenler günü dünyanın her yerinde farklı tarihlerde kutlanırken, öğrenme ...
Aksu’dan ‘Erzurum Edebiyat Yolu’ önerisi
Siyaset Bilim Uzmanı ve Ceza Evi Müdürü Şair Mehmet Aksu, “Edebiyat yolu ...
 
Deveboynunda Ecdat Yadigarı
Erzurum’un Palandöken ilçesi sınırlarında bulunan stratejik öneme sahip ...
Alparslan Türkeş'e vefa
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in ...
Erbaş: ‘İslam Dini barış dini’
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek ...
 
Erzurumlu İsmail Saib Sencer’e vefa
Erzurum’da yeni yapılan ve Kültür ve Turizm Bakanlığına ait en büyük İl ...
Aşkale’de “Yaşayan Değerlerimiz” projesi başladı
Erzurum Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığının başlattığı “Yaşayan ...
TYB’den Yazar Kekeç için başsağlığı mesajı
Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi tarafından Gazeteci, yazar Ahmet ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri